Goal Setting, Innovation, Leadership, Self Improvement, Success

Visdomens slut är INTE HERRENS rädsla

HERRENS rädsla är början på visdom, och kunskapen om det heliga är förståelse.

~ Ordspråken 9:10 (KJV).

Många är förvirrade när det gäller vägen att gå till visdom och till synes begreppet “rädsla för HERREN” är en del av denna förvirring. När allt kommer omkring, varför ska vi vara rädda för Gud? Naturligtvis finns det mer.

Vad som är början på visdom, eller på annat sätt “grunden” (NLT) eller “chef och valdel” (Amplified), är inte slutet på saken, och det kan också förvirra oss.

Visdomens slut

Eftersom vi har diskuterat och prövat över visdomens början, och speciellt när vi studerar ordspråken, konsumerar vi nu en del tankar om dess slut – om det verkligen är slut! Låt mig föreslå följande som en tankekonstruktion för detta ändamål:

Den logiska slutpunkten i utövandet av visdomsmotivet, åtminstone så länge som våra omständigheter rör oss – till exempel i vårt beslutsfattande – är inte att göra det för Guds fruktansvärda respekt (annars ‘rädsla för HERREN’) , men helt enkelt för att det är rätt att göra.

Att uppnå Guds vilja har således blivit en egen passion. Det är vad som nu måste hända för oss, utöver till och med våra personliga önskemål.

Det finns en känsla av moralisk kongruens som denna visdomsperson visar i detta. De är bortom att konsumeras av “HERRENS rädsla”, men det är fortfarande – och kommer alltid att vara – grundläggande. Det måste vara.

Mognad i tron

Att gå vidare från visdomens början handlar alltså om en fullständig acceptans av skälet som är uteslutet av tro – att handla på ett visst sätt, och det, implicit av någon annan motivation. Visdomsåtgärd är central i kärnan här. Det är det enda sättet vi kan vara nu.

Slutet på visdom är kanske sanningen, eller som M. Scott Peck uttrycker det, ett rent engagemang för sanningsidealet; och det handlar om en kritisk väg till ärlighet till varje pris. Detta är när vi verkligen känner en skarp kraftfull visdom, en som finns i oss mer och mer varje dag. Och livet motsvarar bekräftande att det är rätt sätt att leva.

När vi inte längre bryr oss om kostnaderna för att visa integritet, och det ensamma och framför allt, upptäcker vi plötsligt att visdom både har träffats och kysst oss (Ordspråksboken 24:26).

Upphovsrätt (c) S. J. Wickham 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *